2015. október 16., péntek

Anya hamis somlóija




Nekem mindig csalódás, ha étteremben, vagy másnál eszek somlóit, mert az én fejemben ez egy kicsit más... Nem szeretem a nagyon kakaós öntetet, illetve az agyon rumozott "eredeti" somlóit.

Így már úgy készítem én is, ahogy Anyukám szokta :)




Hozzávalók:
Sima piskóta:
  • 3 tojás
  • 3 e. k. liszt
  • 3 e. k. cukor
  • 1 k.k. sütőpor
Diós piskóta:
  • 3 tojás
  • 2 e.k. darált dió
  • 1 e.k. liszt
  • 3 e.k. cukor
  • 1 k.k. sütőpor

Kakaós piskóta:
  • 3 tojás
  • 1 e.k. kakaó
  • 2 e.k. liszt
  • 3 e.k. cukor
  • 1 k.k. sütőpor
Vaníliás puding:
  • 1 l tej
  • 2 cs. vaníliás puding
  • 50-100 g cukor (ízlés szerint, vagy édesítő)
  • 1 k.k. vanília aroma
Csokis puding:
  • 0,5 l tej
  • 1 cs. csokis puding
  • 50 g cukor (ízlés szerint, vagy édesítő)
  • kevés rum (ez is ízlés szerint)
Továbbá:
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 e.k. nutella
  • kevés tej
  • törökmogyoró
  • mazsola
  • habtejszín
Először megsütöm a piskótákat. Én őzgerinc formában szoktam, mert így egyszerre süthető mindhárom a sütőben. A piskótákhoz keményre verem a fehérjéket, ehhez lassan hozzákeverem a tojások sárgáját, a cukrot, végül csak óvatosan belekeverem a sütőporos (kakaós, diós) lisztet. 180°C-on megsütöm őket (tűpróba :))

A pudingokhoz felteszem majdnem az összes tejet melegedni, hozzáadom a cukrot. Közben kevés tejjel összekeverem a vaníliás, ill. a csokis pudingot. Ha a tej már szinte forr, akkor belekeverem a pudingporos tejet, és készre főzzük. Ízesítjük a vaníliásat vanília aromával, a csokisat rummal. Hűlni hagyjuk őket.

Közben a piskótáink biztosan elkészültek már. Ezeket felkockázzuk, majd hogy meg ne unjuk a kockázást a 10 dkg diót is apróra vágjuk, illetve a tejcsokoládét is.

Jöhet az összeállítás.
Egy tál aljára szórjuk az összekevert piskóta harmadát, erre jöhet a vaníliás puding fele, ízlés szerint mazsola, a dió és felkockázott csoki harmada.  Erre jöhet megint az összekevert piskóta harmada, a csokis puding, ízlés szerint mazsola, a dió és felkockázott csoki harmada. Majd az utolsó harmad piskóta, ezt követi a maradék vaníliás puding, dió, csoki és mazsola. Természetesen közben, ha török mogyorónk is volt, akkor azt a dióval együtt darabolva adjuk hozzá.

Ha ez kész elkészítjük a csokiöntetet, melyhez kevés tejben felolvasztjuk az egy tábla étcsokit és hozzákeverjük nutellát. Ezt a csokiöntetet a somlóink tetejére öntjük.

Tálaláskor tejszínhabot teszünk rá.

Szerintem érdemes a fogyasztás előtti napon elkészíteni a somlóit, hogy az ízek összeérjenek :)

Jót étvágyat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése