Diós guba karamellás almával, vaníliasodóval
Nem sokan kóstolták még a diós gubát, legalábbis akiknek eddig említettem. Mivel én annyira nem vagyok oda a mákért -bár ebben a formában a mákos gubát is hajlandó vagyok megenni-, általában diósat készítek.
A karamellás alma a mákosban és diósban is nagyon klassz, eléggé feldobja az ételt. Természetesen nem csak szuflétálkában, nagyobb tepsiben, egyben is el lehet készíteni.
Hozzávalók:
- 6 db szikkadt kifli
- 20 dkg alma
- 2 ek cukor
- őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dl tej
- 3 ek porcukor
- kb. 4 marék darált dió, nagyon kevés cukorral elkeverve
- opcionálisan mazsola
- a formák kikenéséhez vaj
A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd rádobjuk az almaszeleteket, és összeforgatjuk a fahéjjal és citromhéjjal is.
A szuflétálkákat vajjal kikenjük -mérettől függően 6-ot, és az aljába szórunk egy kevés diót.
A tejet kicsit megmelegítjük, és elkeverjük benne a porcukrot. A felkarikázott kiflit belemártjuk a tejbe, majd kicsit ki is nyomkodjuk. Lerakunk a tálkákba egy réteg tejes kiflit, erre jöhet egy réteg dió, karamellás alma, kifli, dió, alma, és így folytatjuk a rétegezés, amíg betelik a tál.
160 fokon kb. 10 percet sütjük, majd tányérra borítjuk, és vaníliasodóval tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése