2016. szeptember 3., szombat

Diós guba karamellás almával, vaníliasodóval

Nem sokan kóstolták még a diós gubát, legalábbis akiknek eddig említettem. Mivel én annyira nem vagyok oda a mákért -bár ebben a formában a mákos gubát is hajlandó vagyok megenni-, általában diósat készítek.
A karamellás alma a mákosban és diósban is nagyon klassz, eléggé feldobja az ételt. Természetesen nem csak szuflétálkában, nagyobb tepsiben, egyben is el lehet készíteni.



 Hozzávalók:
  • 6 db szikkadt kifli
  • 20 dkg alma
  • 2 ek cukor
  • őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 3 ek porcukor
  • kb. 4 marék darált dió, nagyon kevés cukorral elkeverve
  • opcionálisan mazsola
  • a formák kikenéséhez vaj
  Az almákat négybevágjuk, kiszedjük a magházát és meghámozzuk. Vékony szeletekre felvágjuk.
A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd rádobjuk az almaszeleteket, és összeforgatjuk a fahéjjal és citromhéjjal is.
A szuflétálkákat vajjal kikenjük -mérettől függően 6-ot, és az aljába szórunk egy kevés diót.
A tejet kicsit megmelegítjük, és elkeverjük benne a porcukrot. A felkarikázott kiflit belemártjuk a tejbe, majd kicsit ki is nyomkodjuk. Lerakunk a tálkákba egy réteg tejes kiflit, erre jöhet egy réteg dió, karamellás alma, kifli, dió, alma, és így folytatjuk a rétegezés, amíg betelik a tál.
160 fokon kb. 10 percet sütjük, majd tányérra borítjuk, és vaníliasodóval tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése