2015. augusztus 5., szerda

Kacsamell pirított erdei gombákkal


Nem nagyon készítettem/ettem eddig kacsamellet. Eddig. Ez valami nagyon finom! Szaftos, ízes, és nem is nehéz JÓL elkészíteni. Az erdei gomba helyett szerintem használhatunk sima csiperkét is, de ezeknek nagyon finom ízük van. Egyébként elég laktató dolog a kacsamell, én most 2 főre adom meg a hozzávalókat, de simán marad még belőle, főleg a húsból.




Hozzávalók:


  • 1 db kacsamell (mindkét fele)
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek méz
  • 1 nagy marék vegyes erdei gomba
  • 3 dkg vaj
  • 2 nagyobb db krumpli

A kacsamell bőrét éles késsel kb. 1,5 cm-es kihagyásokkal beirdaljuk, majd ellentétes irányban is, hogy "kockás" legyen a bőre. Jól besózzuk, borsozzuk, és 5 percre állni hagyjuk.
Közben a gombákat megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. A vajon elkezdjük pirítani, majd ha kicsit kifőtt a leve, fedő alatt pároljuk. Közben a krumplikat héjában készre főzzük.
A kacsamelleket bőrével lefelé serpenyőbe tesszük, és zsiradék nélkül elkezdjük sütni. Bőségesen fog belőle kisülni a zsír. Amikor a bőre szép ropogósra sült, megfordítjuk, és a húsos felét is megpirítjuk. Ekkor a hús mellé beledobjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, és a fokhagymákat egészben. A húst fedő alatt még kb. 15 percig pároljuk.
Közben ízesítjük a gombát sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal. A hús mellől kikanalazzuk a hagymákat, és a gombákhoz tesszük, pár kanál zsírral együtt. A gombákat kb. addig pároljuk, amíg a hús elkészül, de kóstolással is eldönthetjük meddig kell főzni.
A készre főtt krumplikat megpucoljuk, és a húsból kisült zsíron és némi vajon, ha szükséges, megpirítjuk egy serpenyőben, sózzuk, borsozzuk.
Ha a hús elkészült, rácsorgatjuk a mézet, jól összeforgatjuk, és kitesszük egy deszkára. Kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy ne folyjon ki belőle a finom szaft. Ha állt egy keveset, vastagabb szeletekre vágjuk, a gombákkal és a krumplival tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése