2015. augusztus 31., hétfő

Kapros tökfőzelék


Valahogy nyár vége felé mindig rájövök, hogy lassan nem lesz természetesen, hogy friss gyümölcsöt és zöldséget tudjak venni. Ilyenkor mindig számot adok magamnak a nyáron elfogyasztott vitaminmennyiségről, és szomorúan tapasztalom, hogy nem használtam ki eléggé a nyári zöldségeket és gyümölcsöket. Úgyhogy jönnek ilyenkor a gyümölcslevesek, saláták, friss gyümölcsös sütik, bármi... Ja, és a tökfőzelék.



Hozzávalók:

  •  kb. 1,5 kg tök
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek liszt
  • 1 ek cukor
  • ecet ízlés szerint

A tököt legyaluljuk, besózzuk, és kb. 1 órát állni hagyjuk. Ekkora jól kiengedi a levét. A kezünk segítségével jól nyomkodjuk ki a levét.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a tököt, és az apróra vágott kapor felét. Együtt pároljuk tovább. Amikor a tök kezd összeesni, hozzáadjuk a lisztet, és ismét tovább pirítjuk. Pár perc után hozzáadjuk a tejfölt, majd a tejet is. Hagyjuk összerottyanni, besűrűsödni. 
Végül jöhet az ízesítés: ecet, cukor, só és a maradék kapor. Ilyenkor fontos a kóstolgatás, ki mennyire szereti ecetesen, vagy édesebben.

Bármilyen feltéttel finom: fasírt, sült virsli, sült debreceni, vagy menzásan rántott párizsi. Mi most sült kolbival ettük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése