2015. december 22., kedd

Gesztenyés és diós bejgli




Mit is mondhatnék... A kötelező karácsonyi süti. A mákot annyira nem szívlelem, úgyhogy a diós mellé gesztenyéset szoktam csinálni. Kacérkodtam a gondolattal, hogy idén beújítok valami extra tölteléket, de aztán arra döntésre jutottam, hogy jobb lesz a hagyományos, megszokott íz. Talán majd jövőre. :)
Egyébként ez a recept elég jól beválik, bár sajnos a diósom oldala végigrepedt. De sebaj, szerintem így is el fog fogyni!
Én most csak 2 rudat csináltam, mert lesz még más finomság is, de a mennyiségeket a hivatalos 4 rúdhoz adom meg.

Hozzávalók (4 rúdhoz):

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 150 ml tej
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
Kenéshez:

  • 1 tojássárgája és egy egész tojás keveréke
Diós töltelékhez: (2 rúd)

  • 25 dkg darált dió
  • 13 dkg cukor
  • 150 ml víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • kb. 1 marék mazsola
Gesztenyés töltelékhez: (2 rúd)

  • 50 dkg gesztenyemassza (fagyasztott is jó)
  • rumaroma ízlés szerint
  • kb. 5 ek cukor
  • tejszín
A tészta elkészítésével kezdjük. A hideg tejet kétfelé öntjük: az egyikbe mehet egy ek. porcukor és az élesztő, a tej másik felébe a tojássárgája, a citromhéj, az olvasztott vaj és a só.
Kimérjük a lisztet, és hozzákeverjük a maradék porcukrot és a vaníliás cukrot.
Hozzálöttyintjük mindkét adag tejes keveréket, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Hűvös helyen 20 percet letakarva pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket: a dióshoz vizet forralunk, és elkeverjük benne a cukrot, majd az összes többi hozzávalóval jól kikeverjük.
A gesztenyével ugyanígy teszünk, annyi tejszínt adagoljunk hozzá, hogy kenhető, de ne híg masszát kapjunk. A cukrot és a rum mennyiségét mindenki belőheti saját ízlése szerint.

A tésztát megpróbáljuk nagyjából 4 egyforma részre osztani, és a tésztaadagokat egyenként lemérjük. Ez fontos mozzanat, mert amilyen súlyú a tészta, pontosan akkora súlyú töltelék kell bele.
A gombócokat kb. 3 mm vastagságú téglalapokra nyújtjuk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel, és a két szélét visszahajtjuk. Jó szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket megkenjük tojással, és megvárjuk hogy megszáradjon. Majd újra megkenjük tojással, és ismét megvárjuk hogy megszáradjon.
Villával 4-5 helyen megszurkáljuk, és 190 fokon 35 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése