Svéd húsgolyók
Sosem tudtam igazán megfogalmazni, hogy miért is szeretem annyira azokat a bizonyos svéd húsgolyókat. De valahogy az összes áruházi látogatás alkalmával mindig az étteremben kötöttem ki, és majdnem mindig húsgolyót kértem. Ebben persze lehet hogy közrejátszott az is, hogy a főiskolás éves alatt sokszor ez tűnt a leggyorsabb és legolcsóbb megoldásnak. Mármint átrohanni egy lyukasórában az áruházba, és betúrni egy adag jóféle húsgolyót.
A lényeg az, hogy pár hónapja kikísérleteztem, hogyan is kell ezt megcsinálni, és nem is nehéz, plusz az íze is eléggé hasonlít az "eredetire".
Hozzávalók:
- 500 g darált sertéshús
- 2 ek zsemlemorzsa (a legjobb ha lereszelünk pár száraz zsömlét)
- 4 ek apróra vágott hagyma
- 2 dl habtejszín
- 1 tojás
- 2 db kicsi főtt krumpli
- só, bors
- vaj
Barnamártáshoz:
- 2 dl habtejszín
- 2 ek liszt
- 2 ek szójaszósz
- bors
A hagymát kevés vajon barnára pirítjuk. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és jól összegyúrjuk. (A krumplikat előtte törjük át.)
Kis gombócokat formázunk, és olajban kisütjük.
A mártáshoz felhevítjük a tejszínt, beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szójaszószt, és fűszerezzük. Felforraljuk, és ha esetleg csomós lett, akkor botmixerrel selymessé varázsoljuk.
Krumplipürével és áfonyadzsemmel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése