2015. december 22., kedd

Karácsonyi gyömbéres keksz


Már kb. szeptemberben elterveztem, hogy ezt a kekszet mindenképp megcsinálom karácsonyra. Mert egyszerű, és mert szerintem iszonyú jól néz ki!


Hozzávalók:

  • 2 és negyed csésze liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • fél tk só
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 3/4 csésze vaj
  • fél csésze + 3 ek cukor
  • fél csésze barna cukor
  • 1 tojás
  • 1/4 csésze melasz
  • 2 tk vanília kivonat
  • 1 tábla fehércsoki
A lisztet a szódabikarbónával, sóval, és a fűszerekkel összekeverjük.
A vajat a cukrokkal (kivéve a 3 ek cukor) habosra keverjük. Adjuk hozzá a tojást, keverjük egyneművé, majd jöhet a melasz is. Szép lassan adjuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük sima tésztává.
Tegyük hűtőbe 1 órára pihenni.
A masszából golyókat formázunk, aztán egy sütőpapírral bélelt tepsin koronggá lapítjuk őket. Pár centi távolságra rakjuk egymástól a korongokat, mert sütés közben megnőnek. 175 fokon 8-10 percig süssük.
Ha elkészültek, rácson hűtsük őket. A fehércsokit ÓVATOSAN, 10 másodpercenként ellenőrizve mikróban olvasszuk meg. A fehércsokival nagyon kell vigyázni, mert ha magas fokon hevíted, összeugrik, és borzalmas mócsingos állaga lesz.
Szóval ha szépen óvatosan felolvasztottuk a fehércsokit, és spatula vagy kanál, vagy kés, vagy bármi segítségével megkenjük a kekszek egyik felét.
Végül cukortollakkal díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése