2015. szeptember 1., kedd

Lusta puncstorta



A sztori igen egyszerű. Elég régóta rá vagyunk itthon kattanva egy jó puncstortára. Mármint az olyan verzióra, ami itthon készül, nyilván képesek lennénk elmenni egy cukrászdába pár szeletet venni. :) Szóval végre elkészült a mű. Lusta, mert bolti piskótából van -persze akik most felhördülnek, nyugodtan süssenek egy 10-12 tojásos piskótát- és egyszerű, mert...mert egyszerű. Ja és további útravaló: nagyon durván édes és laktató! (de ez dicséret volt! Mondjuk talán legközelebb én is kevesebb cukorral készítem...)

Hozzávalók:

  • 1 szögletes vagy kerek kész tortalap
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 narancs vagy citrom reszelt héja
  • piros ételfesték
  • 2 ek rumaroma
  • kb. 6-8 darab babapiskóta
  • baracklekvár
  • opcionálisan kakaópor, vagy mazsola
A mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • citromlé


A cukrot a vízzel addig főzzük, amíg elolvad a cukor. Ekkor a szirupba beletesszük a többi hozzávalót (vaníliás cukrot, narancshéjat, ételfestéket, rumot, és opcionálisan a kakaóport és a mazsolát) Hagyjuk hűlni.

A tortalapnak levágjuk az alját és a tetejét, vagy egyszerűbben: kivágunk belőle egy középső szeletet. A kivágott közepet feldaraboljuk a babapiskótákkal együtt, és a sziruphoz adjuk. Várjuk meg, hogy jól felszívják a szirupot.

Az alsó tortalapot megkenjük lekvárral -végülis ízlés szerint bármilyen lekvár lehet- és rákanalazzuk a kihűlt szirupos piskótás egyveleget. Igyekezzünk egyenletesen eloszlatni. A felső lap alját is megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a töltelékre. Lenyomkodjuk, és 1-2 órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a tetejére a mázat: a porcukrot simára keverünk annyi citromlével, amennyit felvesz. Tudom, ez hülyén hangzik, de tényleg figyelni kell az állagot. Ne legyen se túl híg, se száraz. Ha elértük a jó állagot, piros ételfestékkel jó kis rózsaszínt kreálunk, és rásimítjuk a torta tetejére.




Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése