Mogyorós tekercs
Nagyon lágy, intenzív mogyoró ízű, mutatós desszert. Én névnapra készítettem el, de szerintem karácsonyi fatörzsként is megállja a helyét -akik esetleg jobban szeretik a mogyorós, mint a csokis krémet.
Hozzávalók:
Krémhez:
- 4 dl tej
- 14 dkg cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 20 dkg puha margarin vagy vaj
- 10 dkg mogyorókrém
- 10 dkg olvasztott tejcsokoládé
- 5 dkg durvára vágott mogyoró
Piskótához:
- 5 db tojás
- 5 ek cukor
- 5 ek liszt
Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje jól lehűlni: 3 dl tejet a cukorral felforralunk, a maradék egy dl-ben elkeverjük a pudingport, majd a tejhez öntjük, és sűrű pudinggá főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a puha vajat, a mogyorókrémet, az olvasztott tejcsokit, és a mogyorót. Robotgéppel szépen habosítjuk.
Legalább 1 órára hütőbe tesszük.
Amíg hűl a krém, klasszikus piskótát készítünk: a tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a cukrot, és óvatosan addig verjük tovább, amíg szép fényes lesz a hab, tehát elolvadt benne a cukor. Ekkor egyesével hozzáadjuk a sárgákat, és már csak kanállal óvatosan elkeverjük. Végül jöhet a liszt, evőkanalanként simára keverjük vele a tésztát.
Egy gáztepsibe sütőpapírt simítünk, és a tésztát rásimítjuk. Majdnem teljesen húzzuk ki a tepsi széléig, és egyenletesen kenjük el a tésztát. 175 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
Ha elkészült, pár percet pihentetjük, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Tiszta konyhara segítségével feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt a tekercs és a krém is, kitekerjük a piskótát, és megkenjük a krémmel. Hagyjunk annyit, hogy a tekercs külsejét is be tudjuk vonni. Darált mogyoróval vagy dióval díszítsük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése