2015. november 27., péntek

Mogyorós tekercs



Nagyon lágy, intenzív mogyoró ízű, mutatós desszert. Én névnapra készítettem el, de szerintem karácsonyi fatörzsként is megállja a helyét -akik esetleg jobban szeretik a mogyorós, mint a csokis krémet.

Hozzávalók:

Krémhez: 
  • 4 dl tej
  • 14 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 20 dkg puha margarin vagy vaj
  • 10 dkg mogyorókrém
  • 10 dkg olvasztott tejcsokoládé
  • 5 dkg durvára vágott mogyoró
Piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 ek cukor
  • 5 ek liszt
Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje jól lehűlni: 3 dl tejet a cukorral felforralunk, a maradék egy dl-ben elkeverjük a pudingport, majd a tejhez öntjük, és sűrű pudinggá főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a puha vajat, a mogyorókrémet, az olvasztott tejcsokit, és a mogyorót. Robotgéppel szépen habosítjuk. 
Legalább 1 órára hütőbe tesszük.

Amíg hűl a krém, klasszikus piskótát készítünk: a tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a cukrot, és óvatosan addig verjük tovább, amíg szép fényes lesz a hab, tehát elolvadt benne a cukor. Ekkor egyesével hozzáadjuk a sárgákat, és már csak kanállal óvatosan elkeverjük. Végül jöhet a liszt, evőkanalanként simára keverjük vele a tésztát.

Egy gáztepsibe sütőpapírt simítünk, és a tésztát rásimítjuk. Majdnem teljesen húzzuk ki a tepsi széléig, és egyenletesen kenjük el a tésztát. 175 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ha elkészült, pár percet pihentetjük, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Tiszta konyhara segítségével feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt a tekercs és a krém is, kitekerjük a piskótát, és megkenjük a krémmel. Hagyjunk annyit, hogy a tekercs külsejét is be tudjuk vonni. Darált mogyoróval vagy dióval díszítsük.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése