2015. november 15., vasárnap

Édes Chilli szósz


Volt itthon egy csomó szárított chili paprikám, (igen, magyarul macskap**e), és gondoltam csinálok belőle valami jóféle chili szószt, ami magában is megállja a helyét mondjuk sülthusik mellé, de ízesítésnek is megfelel.Igaz, ez a mennyiség nem csappantotta meg jelentősen a készletet, de igazán ínyemre valónak sikerült, úgyhogy megosztom veletek. Mivel nekem kivételesen erős paprikám volt, így inkább lett csípős, mint édes, de persze ezt lehet szabályozni különböző erősségű paprikákkal. Jó kísérletezgetést! :)


Hozzávalók:

  • 4 db szárított chillipaprika
  • 4 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 db fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • kevés petrezselyem
  • só, bors, bazsalikom
  • ízlés szerint balzsamecet
  • fahéj (ez nagyon ízlés szerintí!)
A chilliket félbevágjuk, magjukat kiszórjuk, és forró vízbe áztatjuk legalább 1 órára. Közben a paradicsomok héját lehúzzuk: ez igen egyszerű, lobogó vízbe dobjuk a parikat, és kb. 10-ig számolunk. Kivesszük a forró vízből, és hideg vízbe tesszük. Ekkorra már egy éles késsel nagyon egyszerűen le tudjuk húzni a héját. Szóval a paradicsomokat, az apróra vágott hagymát, a fokhagymákat és a chilli paprikát botmixerrel pépesítjük.
A felhevített olajra öntjük a simára turmixolt paprika krémet. hozzáadjuk a fűszereket, és jól összefőzzük.
Üvegekben a hűtőben eláll, tálalható önmagában is sülthúsokhoz, vagy ízesítésként egyéb ételekhez,

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése