2016. március 17., csütörtök

Quiche


A franciák pizzájaként is emlegetett quiche-sel (egyébként kis-nek kell ejteni) már régóta szemezünk itthon. Elég sokféle töltelékkel elkészíthető, ami minden fajtájában közös, az a tejszínes tojásos öntet, ami összefogja a tölteléket, és pite-szerűvé sül. Mi egy klasszikusabb verziót készítettünk, és tényleg nagyon finom. Érdemes kipróbálni, legyen otthon bármilyen alapanyag, vagy esetleg maradék, nagyon jól fel lehet használni hozzá.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 1 bögre liszt (kb. 2,5 dl-es bögre)
  • 0,5 tk só
  • 10 dkg vaj
  • 4ek hideg víz
A töltelékhez:
  • 30 dkg kisebb kockára vágott trappista
  • 2 dl habtejszín
  • 15 dkg tejföl
  • 2 vaskosabb szál újhagyma
  • 2 ek liszt
  • 10 dkg apróra vágott, és kisütött bacon
  • 4 db tojás
  • só, bors
A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, végül a vízzel együtt jól összegyúrjuk. Ha összeállt, kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk.
A tésztát piteformába, esetleg tortaformába tesszük. Aki nagyon lusta a tésztagyúráshoz, használhat készen kapható vajas tésztát is.
Egy nagyobb tálban a tojásokat összekeverjük a liszttel, majd jöhet hozzá a tejszín és a tejföl is. Jól kikeverjük, és beletesszük a sajtot, a felkarikázott hagymát, és a kisütött, és jól lecsepegtetett bacont. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd beleöntjük a tésztával kibélelt piteformába. 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük, amíg szépen megbarnul a teteje. 15 percet hagyjuk hűlni, mielőtt felvágjuk!
Egyébként finom melegen és hidegen egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése