2016. március 20., vasárnap

Sonkaleves (kaszásleves)

 Az első számú szabály: SOHA NE DOBJÁTOK KI A SONKA FŐZŐLEVÉT! A legjobb dolog ami a visszamaradt sonkalével történhet, az a kaszásleves. Aki szereti a savanykás ízt, mindenképpen próbálja ki! Nagyon kevés hozzávalóból tényleg remek levest lehet rittyenteni. Plusz a sima sonkalé nagyon jól fagyasztható.

Hozzávalók:
  • 1,5 l sonkalé
  • 2 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 3-4 szem egész bors
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek keményítő
  • 1 tojássárgája
 A sonkafőzésből visszamaradt sonkalevet a babérlevéllel, egészben hagyott fokhagymával, frissen reszelt szerecsendióval és a borssal újraforraljuk. (Én közben ebben főztem meg a tojásokat is.) A tejfölt közben kikeverjük a keményítővel, majd óvatosan a leveshez öntjük. Kivesszük belőle a babérleveleket és a fokhagymát, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Megvárjuk, hogy kicsit kihűljön, (egész konkrétan 60 C˙ fok alá hűljön, mert akkor nem csapja ki a tojást) majd hozzákeverünk egy tojássárgáját is. 
A levesben megfőtt, apró kockára vágott tojással, és pirított zsemlekocával tálaljuk. Tényleg isteni!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése