2016. október 7., péntek

Szaftos kínai csirke sült tésztával




Nagy kínai-evő vagyok, de őszintén szólva nincs mindig gusztusom a "bolti" kínaihoz. És bármennyire is bonyolultnak tűnnek ezek a receptek -bár biztos van köztük olyan, ami tényleg nehezebb- egész könnyen reprodukálni lehet otthon is az ízüket.

Hozzávalók a csirkés kínaihoz:

A marinádhoz:
  • 3 ek szójaszósz
  • 1,5 ek keményítő
A húshoz:
  • 60 dkg csirkemell
  • 4 ek szezámaolaj (lehet simát is használni!)
  • 2 fej hagyma (az eredeti receptben 8 szál újhagyma van, én sajnos nem kaptam)
  • 5 ek szójaszósz
  • 3 ek balzsamecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 3 cm gyömbér
  • 2 ek cukor
  • 50 ml alaplé
  • 80 g sótlan, tisztított földimogyoró
A sült tésztához:
  • 1 marék spagetti tészta (ennek a mennyiségét sosem tudom belőni)
  • 2 fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kápia paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • legalább 4-5 ek szójaszósz 
A hús marinálásával kezdük: a vékony lapocskákra vágott húst bepácoljuk a szójaszósz és keményítő keverékébe, és fél órát benne hagyjuk.

Közben elékszítjük a sült tésztát: a hagymát kis négyzet-alakra vágjuk, a répát hosszúkás csíkokra (julienne-re), és a paprikát is hasonló kockákra mint a hagymát. Általában káposztát is teszek bele, most valahogy nem kívántam. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon lepirítjuk a zöldségeket, majd kiszedjük egy tányérba. Teszünk még a serpenyőbe egy pici olajat (kb. 1 ek) és a spagetti tésztát félbetörve belerakjuk, és még szárazon lepirítjuk. Itt annyi a trükk, hogy a félbetört szálakat egy irányba rakjuk bele a serpenyőbe, ne összevissza, és úgy is kevergessük, hogy a szálak megmaradjanak egymás mellett, különben nehéz lesz kevergetni, és leégnek a szálak. Szóval ha már szép barna lett a tészta, akkor visszatesszük a zöldségeket, belenyomjuk a fokhagymát, és felöntjük kb. fél deci vízzel. Hozzáadjuk a szójaszószt is, és fedő alatt elkezdjük párolni. Ilyenkor pár percenként nézzünk rá, és folyamatosan kell pótolni a vizet addig, amíg meg nem fő a tészta. Közben kóstolgassuk, és ha kell tegyünk még bele szójaszószt, esetleg sót.

Egy kisebb tálban összekeverjük a húshoz szükséges hozzávalókat: a szójaszószt, a balzsamecetet, a cukrot, az alaplevet és 2 ek olajat.
A maradék 2 ek olajat felhevítjük, és rádobjuk a hagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát. 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet hozzá a csirkemell is. Jól átforgatjuk, és 2-3 perc múlva hozzáönjük a kis tálban összekevert szójaszószos levet. Ezen a ponton adhatunk hozzá chili-t is, ha valaki szereti a csípőset. Nagy lángon tovább sütjük, közben hozzáadjuk a mogyorót is. Még 3-4 percet sütjük, és a tésztávaé együtt tálaljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése