2016. október 2., vasárnap


Szilvás, meggyes, szedres pite




Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én a hűvösebb őszi, téli estéken szeretem igazán a pitéket, így nálam ilyenkor előkerülnek a fagyasztóból a nyári, otthoni gyümölcseink. Ezzel a pitével sem volt másként, melyben megtalálható a szilva, a meggy és a szeder is. Természetesen tökéletes lehet almával, körtével, vagy bármilyen gyümölccsel. :)


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 1/2 tk só
  • 20 dkg vaj
  • 1+1 tojás (a kenéshez)
  • 1 kg szilva vegyesen
  • 1/2 kg meggy,
  • 2-3 maroknyi szeder
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 4 ek vaníliás puding
  • 1 tk fahéj


A lisztet a cukorral, sóval tálba tesszük és a hideg vajat is belekockázzuk, hozzáadjuk az egyik tojást és tésztát gyúrunk belőle. A tésztát megfelezzük (nem baj, ha az egyik gombóc egy kicsit nagyobb, és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A gyümölcsöket összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a vaníliás pudinggal, esetleg apróra tört diót is tehetünk bele.

A hűtőből kivesszük a tésztát, a nagyobbik részét kinyújtjuk úgy, hogy a pitetálunkból kicsit kilógjon a széle, ebbe belekanalazzuk a tölteléket, majd a maradék tésztából rácsot készítünk a pite tetejére.

A sütőt 200 C°-ra előmelegítjük és 30 percig sütjük a pitét. 30 perc után visszavesszük a hőfokot 180 °C-ra, a pite széleit pedig letakarjuk alufóliával, hogy ne égjenek meg. További 40 percig sütjük. Ha kihűlt, már fogyaszthatjuk is.

Érdemes főzés nélküli vaníliás pudinggal vagy vanília fagyival tálalni.


Jó étvágyat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése