2016. október 24., hétfő

Nagy Halloween-i poszt


Már írtam róla, hogy valamiért különös gyengédséggel viseltetek a Halloween iránt. Tetszik benne minden, a dekoráció, a hangulat, de talán különösképpen a vicces receptek, amiket el lehet készíteni.
Tavaly csináltunk jópárat, akkor még nem tettem fel a recepteket, most van egy kis időm, úgyhogy leírom szép sorjában mindhez, hogyan állhatok neki. Egy biztos, mi nagyon jól szórakoztunk az elkészítésük közben, ráadásul finomak is!


Chips mártogatóshoz




Talán ez az egyik legegyszerűbb recept: vesszük a készen kapott tortilla lapokat, és nagyobb erő kifejtésével kiszúró formák segítségével kiszúrjuk őket. A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megspricceljük olajjal, megszórjuk egy kis sóval, borssal, akár pirospaprikával is. Ennek a tetejére is sütőpapírt teszünk, és rárakunk egy másik tepsit, ami azt szolgálja, hogy sütés közben ne pöndörödjenek fel a formák. 180 fokon 5 percig -vagy amíg meg nem pirul- sütjük, (vigyázzunk, hamar odaég!), majd ketchuppal, vagy egyéb mártogatóshoz tálaljuk.



Sütőtökös cupcake





Muffin:

  • 15 dkg finomliszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 25 dkg sütőtök
  • 2 db tojás
  • 80 ml napraforgó olaj
  • 5 dkg étcsokoládé

Krém:

  • 12.5 dkg krémsajt (vagy mascarpone)
  • 2 ek cukor

A sütőtököt megsütjük a sütőben, hogy teljesen krémes állagú legyen. Egy villa segítségével jól összetörjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a tojásokat és az olajat. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sót, sütőport és fahéjat. A sütőtökös masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, végül beleszórjuk az apró darabokra vágott étcsokoládét. Egyneművé keverjük, és muffin formába töltjük. 190 fokon 20 percig sütjük.
A krémsajtot kikeverjük a cukorral, habzsákba töltjük, és tetszés szerint díszítjük a muffinokat.


Pudingos temető



Hozzávalók:

  • 1 tasak csokoládés pudingpor
  • 5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 5 ek kekszmorzsa (csokoládés)
  • 4 db babapiskóta
  • 2 dkg étcsokoládé

A pudingport a tasakon leírtak szerint elkészítjük: a tejet felforraljuk, és hozzákeverjük a pici tejben elkevert pudingport és cukrot.
Egy nagyobb üvegtálba öntjük, és megszórjuk a tetejét kekszmorzsával.
A babapiskótákat félbevágjuk, a csokit felolvasztjuk, és egy fogpiszkáló segítségével ízlésünk szerint kipingáljuk a "sírköveket".
A piskótákat beleszurkáljuk a pudingba, és indulhat is a buli!



Kávés sütemény extra díszítéssel



Hozzávalók a tésztához:

  • 3 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 dl feketekávé
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 csepp rumaroma
  • 0.5 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
  • 1 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)

A mázhoz és a szóráshoz

  • 1 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 3 csepp citromlé
  • 1 ek porcukor (a szóráshoz)

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a zsírral, majd hozzáöntjük a kávét, a lisztes sütőport, a kakaóport, a vaníliás cukrot és a rumot.
Alaposan elkeverjük, majd beleforgatjuk a maradék 3 tojásfehérjéből vert kemény habot.
Egy nagy kizsírozott-lisztezett tepsiben elsimítjuk, hogy ne legyen majd túl magas a süti, de még így is duplájára fog magasodni a sütőpor miatt.
Megsütjük, 15-20 percig, de folyamatosan ellenőrizzük, nehogy hamarabb megsüljön.
Közben elkészítjük a sablonokat a kerek sütikhez: pókformát, halálfejet, denevért, és tökfejet vágunk ki.
A cukormázat is elkészítjük: Felverünk 1 tojásfehérjét, majd hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, és jól kikeverjük.
Ha megsült a tészta, megvárjuk míg kihűl, majd el éles késsel "koporsó formákat" vágunk ki belőle, és egy nagy pohárral karikákat szaggatunk.
A karikákra rátesszük a sablonokat és rászitáljuk a porcukrot.
A koporsókhoz és a pókhálóhoz a cukormázat beletöltjük egy habzsákba,levágjuk a csücskét, és kidíszítjük a formákat.

Pókok



Hazudtam, talán ez a legegyszerűbb recept: két sós kréker közé sajtkrémet kenünk, és kis ropidarabokat tűzünk a krémbe, láb gyanánt.



Szendvicsek



A toast kenyereket megkenjünk ízlésünk szerint körözöttel, padlizsánkrémmel, sajtkrémmel, vagy bármivel. A lapkasajtokból pedig kiszúró segítségével ilyen csodás mintákat rakunk a szendvicsekre.


Boszorkányseprű



Ehhez már elkél némi kézügyesség:egy hosszúkás lapkasajt darabot bevagdosunk, majd körbe rátekerjük egy ropi végére. Így megkapjuk a seprű végét, amit óvatosan egy újhagyma zöld részéből levágott hosszúkás darabbal megkötünk.


Banán szellemek




Egy banánt félbevágunk, narancslébe mártjuk, majd kókuszreszelékbe hempergetjük. A szemek és a száj kialakításához használjunk mazsolát, vagy csokis mazsolát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése