Diós, ricottás gombócok gorgonzola mártással
Az a helyzet, hogy kb. két hete tervezem, hogy elkészítem ezeket a gombócokat, de valahogy mindig közbejött valami. Most végre nekiálltam, és milyen jól tettem! Eredetileg azért tetszett meg a recept, mert nagyon szeretem a gorgonzolát, és ez egy érdekesen kivitelezhető verziónak tűnt. Plusz amiben ricotta és dió van, abban nagy hiba nem lehet! A recept Fördős Zétől származik.
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 20 dkg liszt
- 50 dkg krumpli
- 1 tojás
- 2 tk só
- bors
Töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 110 g darált dió
- 20 dkg ricotta
- 20 g parmezán
- só, bors, szerecsendió
Mártáshoz:
- 2 dl tejszín
- 20 dkg ricotta
- só
A krumplit héjában puhára főzzük, megpucoljuk, majd krumplinyomóval áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és borsot, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
A töltelékhez a vajon megpirítjuk a diót. Ha elkészült, kicsivel több, mint a felét jól összekeverjük a ricottával, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel.
A tésztából gombócnyi darabot kanyarítunk, és a tenyerünkben lapos koronggá formázzuk. Ebbe jöhet egy kiskanálnyi töltelék, és ezt ügyesen formázzuk gombóccá.
A gombócokat lobogó, sós vízben 12 perc alatt megfőzzük. Ha megfőtték, még melegen meghempergetjük a maradék dióban.
Közben elkészítjük a mártást: a tejszínt összeforraljuk a gorgonzolával és a sóval, majd amikor a sajt elolvadt, késznek is nyilváníthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése