2016. november 19., szombat

Diós, ricottás gombócok gorgonzola mártással


Az a helyzet, hogy kb. két hete tervezem, hogy elkészítem ezeket a gombócokat, de valahogy mindig közbejött valami. Most végre nekiálltam, és milyen jól tettem! Eredetileg azért tetszett meg a recept, mert nagyon szeretem a gorgonzolát, és ez egy érdekesen kivitelezhető verziónak tűnt. Plusz amiben ricotta és dió van, abban nagy hiba nem lehet! A recept Fördős Zétől származik.


Hozzávalók:
A gombóchoz:
  • 20 dkg liszt
  • 50 dkg krumpli
  • 1 tojás
  • 2 tk só
  • bors
Töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 110 g darált dió
  • 20 dkg ricotta
  • 20 g parmezán
  • só, bors, szerecsendió
Mártáshoz:
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg ricotta
A krumplit héjában puhára főzzük, megpucoljuk, majd krumplinyomóval áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és borsot, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
A töltelékhez a vajon megpirítjuk a diót. Ha elkészült, kicsivel több, mint a felét jól összekeverjük a ricottával, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel.
A tésztából gombócnyi darabot kanyarítunk, és a tenyerünkben lapos koronggá formázzuk. Ebbe jöhet egy kiskanálnyi töltelék, és ezt ügyesen formázzuk gombóccá.
A gombócokat lobogó, sós vízben 12 perc alatt megfőzzük. Ha megfőtték, még melegen meghempergetjük a maradék dióban.
Közben elkészítjük a mártást: a tejszínt összeforraljuk a gorgonzolával és a sóval, majd amikor a sajt elolvadt, késznek is nyilváníthatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése