Rusztikus, karácsonyra hangolódó almás pite
Már régóta ki akartam próbálni az új piteformámat, és még alma is sok volt itthon, adta magát az almás pite elkészítése. Egy újságban láttam ezt a verziót, és karácsonyi beütése is lesz a tetején lévő csillagoktól. És ami még nagyon tetszett: az almát nem reszelni kell, hanem kis kockákra vágni.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 15 dkg vaj
- 1 tojássárgája + 1 tojás a lekenéshez
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 1 kg alma megpucolva, kis kockára vágva
- 1 citrom leve
- 1 tk őrölt fahéj
- 3 ek cukor
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- 1 marék dió apróra vágva
A tészta elkészítéséhez a lisztet összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Ekkor jöhet hozzá a tojássárgája és a citromhéj. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
Elkészítjük a tölteléket: a kockára vágott almát összekeverjük a citrommal, fahéjjal, mazsolával és cukorral.
A tésztát elosztjuk kétharmad-egyharmad arányban, és a nagyobb darabot úgy nyújtjuk ki, hogy beleférjen a formánkba, és még az oldalát is betakarja. Előre szólok, ez komoly feladat lesz, nem egy könnyen nyújtható tészta. Szóval óvatosan beletesszük a formába, erre rászórjuk a diót, majd rákanalazzuk a tölteléket. (vigyázzunk, a töltelék közben levet enged, ezt ne zúdítsuk rá a tésztára.)
A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, kiszaggatjuk belőle a csillagokat, és beborítjuk vele az almás tölteléket.
Megkenjük egy egész tojással, és 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Várjuk meg hogy teljesen kihűljön, mert ha melegen szeleteljük, akkor szétesik benne a töltelék.
Jó étvágyat!
Töltelékhez:
- 1 kg alma megpucolva, kis kockára vágva
- 1 citrom leve
- 1 tk őrölt fahéj
- 3 ek cukor
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- 1 marék dió apróra vágva
A tészta elkészítéséhez a lisztet összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Ekkor jöhet hozzá a tojássárgája és a citromhéj. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
Elkészítjük a tölteléket: a kockára vágott almát összekeverjük a citrommal, fahéjjal, mazsolával és cukorral.
A tésztát elosztjuk kétharmad-egyharmad arányban, és a nagyobb darabot úgy nyújtjuk ki, hogy beleférjen a formánkba, és még az oldalát is betakarja. Előre szólok, ez komoly feladat lesz, nem egy könnyen nyújtható tészta. Szóval óvatosan beletesszük a formába, erre rászórjuk a diót, majd rákanalazzuk a tölteléket. (vigyázzunk, a töltelék közben levet enged, ezt ne zúdítsuk rá a tésztára.)
A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, kiszaggatjuk belőle a csillagokat, és beborítjuk vele az almás tölteléket.
Megkenjük egy egész tojással, és 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Várjuk meg hogy teljesen kihűljön, mert ha melegen szeleteljük, akkor szétesik benne a töltelék.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése