2016. november 19., szombat

Rusztikus, karácsonyra hangolódó almás pite



Már régóta ki akartam próbálni az új piteformámat, és még alma is sok volt itthon, adta magát az almás pite elkészítése. Egy újságban láttam ezt a verziót, és karácsonyi beütése is lesz a tetején lévő csillagoktól. És ami még nagyon tetszett: az almát nem reszelni kell, hanem kis kockákra vágni.

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája + 1 tojás a lekenéshez
  • 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
  • 1 kg alma megpucolva, kis kockára vágva
  • 1 citrom leve
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 3 ek cukor
  • 1 marék mazsola (elhagyható)
  • 1 marék dió apróra vágva
A tészta elkészítéséhez a lisztet összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Ekkor jöhet hozzá a tojássárgája és a citromhéj. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
Elkészítjük a tölteléket: a kockára vágott almát összekeverjük a citrommal, fahéjjal, mazsolával és cukorral.
A tésztát elosztjuk kétharmad-egyharmad arányban, és a nagyobb darabot úgy nyújtjuk ki, hogy beleférjen a formánkba, és még az oldalát is betakarja. Előre szólok, ez komoly feladat lesz, nem egy könnyen nyújtható tészta. Szóval óvatosan beletesszük a formába, erre rászórjuk a diót, majd rákanalazzuk a tölteléket. (vigyázzunk, a töltelék közben levet enged, ezt ne zúdítsuk rá a tésztára.)
A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, kiszaggatjuk belőle a csillagokat, és beborítjuk vele az almás tölteléket.
Megkenjük egy egész tojással, és 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Várjuk meg hogy teljesen kihűljön, mert ha melegen szeleteljük, akkor szétesik benne a töltelék.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése