2015. június 19., péntek

Faszénen sütött kürtőskalács




Pár évvel ezelőtt beszereztem egy kürtőskalács sütő szettet. Azóta nem nagyon használtam, de egy ideje már motoszkált bennem, hogy ki kellene próbálni, de nem ám sütőben, vagy olajban sütve, hanem rendesen, faszénen, ahogy azt illik.
Úgyhogy ráálltam a témára, és saját elképzelésem szerint próbáltam megcsinálni a kalácsot. Az én elképzelésem szerint pedig belül puha, kívül ropogós, mázas, cukros, ragadós, és persze diós.
És láss csodát, szerencsére ilyen is lett a végeredmény.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 5 kanál porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dl tej
Bevonathoz:

  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg cukor
  • kb. 10 dkg dió

Elkészítjük a tésztát: kb. 1 deci langyos tejbe 1 kiskanál cukrot keverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Konyharuhával letakarjuk, és felfuttatjuk kb. 4-5 perc alatt. 
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a tojásokat, a porcukrot, a puha vajat. Ehhez hozzáöntjük az élesztőt, és elkezdjük gyúrni a tésztát. Fokozatosan öntjük hozzá a langyos tejet. Jó puha, nem ragadós tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, még lisztet adjunk hozzá.
Jól dolgozzuk ki a tésztát, és meleg helyen 1 órán át duplájára kelesztjük.
Ezalatt gondoskodjunk a parázsról is: mi rendesen fából tüzet raktunk, és megvártuk hogy leégjen -nem faszenet használtunk. 
Ha megkelt a tészta, kb. öklömnyi nagyságú darabokat szaggatunk belőle. Lisztezett deszkán megsodorjuk, és hosszúkásra hengergetjük.
A kalácssütőket olvasztott vajjal bekenjük, és spirálisan rátekerjük a tésztát úgy, hogy maradjon rés két tésztacsík között. Ha sikeresen rátekertük, -ügyeljünk arra, hogy mindkét végénél gyömöszöljük az alatta lévő tészta alá, nehogy leessen a fáról- akkor lenyomogatjuk laposra a tésztát, hogy mindenhol összeérjenek, és fedjék a sütőformát.

Előkészítünk két nagy tányért: az egyikbe cukrot szórunk, a másikba pedig a durvára vágott diót, és kb. 3 ek cukrot összekeverünk.

Megkenjük olvasztott vajjal a feltekert tésztát, cukorba forgatjuk, és indulhat a sütés! Ne legyen túl forró a parázs, mert akkor hamar megég. Ha a cukor megolvadt, és megbarnult a tészta, ismét meglocsoljuk egy kevés vajjal, és bele hempergetjük a cukros dióba. Ismét rápirítjuk a cukrot, de most már csak éppen forgatunk rajta párat, mert a dió hamar megég.Egy késsel simán le tudjuk húzni a fáról.




Ennyi a trükk. Persze lehet fahéjjal, vaníliás cukorral, vagy bármivel ízesíteni, Ekkor a diós résznél másba forgatjuk.

Frissen a legjobb!

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése