2015. június 27., szombat

Rác hús


Évtizedek óta ez egy kedvenc családi recept. Zöldséges is, húsos is, ízes is, sült is, minden megvan benne, amit szeretünk. Nagymamám egyik specialitása, tőle kértem el a receptet is. Laktató, de ha megmarad másnapra, akkor még finomabb lesz, jól összeérnek benne az ízek.


Hozzávalók:

  • kb. 1,5 kg krumpli
  • 1 kg sertéscomb
  • 5 db paprika
  • 4 db paradicsom
  • 3 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kis doboz tejföl
  • kb. 20 dkg füstölt szalonna
  • zsír a tepsi kikenéséhez
  • liszt a húshoz
A krumplikat héjában megfőzzük. Ha megfőttek, megpucoljuk, és felkarikázzuk.
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk és lisztbe panírozzuk. Forró zsíron mindkét oldalát elősütjük. A hagymákat vékony szeletekre vágjuk, és dinszteljük.
Egy nagy tepsit kizsírozunk, és egymást fedve belerakjuk a felkarikázott főtt krumplit. Sózzuk, borsozzuk ezt a réteget. Erre szépen -hogy mindenhová jusson- felrakjuk a karikára vágott paprika és paradicsom felét, és a pirított hagyma felét. Enyhén ezeket is megsózzuk. Erre jöhetnek a kisült husik. A húsokat megkenjük fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával. Erre kerülhet a maradék paprika, paradicsom és hagyma. Újra meghintjük sóval, az egészet egy fóliával lefedjük, és kb. 180 fokon 20 percig pároljuk. 
20-25 perc után leszedjük a fóliát, jól megkenjük tejföllel, és kirakjuk a tetejét a vékonyra szeletelt szalonnával. Addig sütjük, amíg jól meg nem pirul a teteje. Ízlés szerint lehet még zsiradékot használni, mi még egy-egy réteg közé is tettünk egy keveset, hogy jó szaftos legyen.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése