2015. június 26., péntek

Gyümölcsös pavlova torta


Sokszor láttam már a pavlova tortát, és nagyon tetszett is, de valahogy mindig valami émelygős, édes habcsók-tömkelegre asszociáltam. Úgyhogy nem is próbáltam ki. Viszont anyukám már régóta szerette volna kipróbálni, úgyhogy végre a tettek mezejére lépett, és megsütötte. Kicsit fanyalogva kóstoltam meg, és most azért is osztom meg, mert nagyon finom, nagyon ízlett! Jól is néz ki, mutatós, és egyáltalán nem tömény.



Hozzávalók:

  • 4 nagy tojásfehérje
  • csipet só
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tk keményítő
  • 2 tk fehérborecet
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 dl habtejszín
  • gyümölcsök ízlés szerint

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A tojásfehérjét a csipet sóval verjük fel, amíg kemény és fényes nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, és kemény, habcsók állagúra verjük. Ez beletelik jó pár percbe.
Ekkor hozzáadjuk a keményítőt, az ecetet és a vaníliát, és óvatosan összeforgatjuk.
Egy tepsibe sütőpapírt fektetünk, és egy spatulával kör alakban rákenjük a tojáshabot, mintha egy tortát formáznánk. Próbáljuk a tetejét egyenletesen elkenni.
A sütőt vegyük le 125 fokra, süssük benne a habcsókot 1 óra 15 percet. Ha kész, zárjuk le a sütőt, nyissuk ki pár centire az ajtaját, és ott hagyjuk kihűlni a habcsókot.
Amikor teljesen kihűlt, kb. 2 ek cukorral kemény habbá verjük a tejszínt. A habcsók tetejére simítjuk, és megszórjuk a gyümölcsökkel. Mi most ribizlit, áfonyát, szedret, és barackot használtunk.



Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése