Szilvás gombóc édesburgonyából
Eljött az ideje, hogy ez a recept is felkerüljön a blogra. Sokat gondolkodtam róla, mert valljuk be, egészen más, mint a krumplis, fehér lisztes kiadás :)
De nekem ízlik, és aki eddig kóstolta, annak is. Szóval csak azt tudom javasolni, hogy készítsétek el Ti is, és döntsétek el milyen. Mindenesetre ne egy "mindennapi" szilvás gombócra számítsatok.
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 2 e.k. olaj
- 20-30 dkg liszt (én vegyesen használtam teljes kiőrlésű liszteket, illetve egy részét apró szemű zabpehellyel helyettesítettem)
- 2 e.k. útifűmaghéj
- 1 tojás
- 50-60 dkg szilva
- 2 e.k. nyírfacukor
- 1 t.k. faháj
- darált mák
- darált dió
- natúr joghurt némi nyírfacukorral, pár csepp citrommal és vanília kivonattal
Először puhára főzzük az édesburgonyát, megpucoljuk és összetörjük. Hozzákeverjük az olajat, liszteket, útifűmaghéjat és a tojást. Ne lepődjünk meg, hogy kicsit ragadósabb tésztát kapunk, mint az általános nudli tészta készítésekor.
A félbe vágott, kimagozott szilvákba keverjük bele a cukrot és a fahéjat.
Vegyünk a kezünkbe egy gombóchoz való tésztát és tegyünk a közepébe fél szilvát és formáljunk belőle gombócot. Forrásban lévő vízben pár percig főzzük, majd tetszés szerint hempergessük meg mákban vagy darált dióban.
Végül kevés joghurttal tálaljuk.
Jó étvágyat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése